Ääliöt julkisessa liikenteessä

HSL eli Helsingin seudun liikenne lanseerasi juuri uuden Matkarauhaa.fi kampanjan, jonka tarkoituksena on suitsia julkisessa liikennevälineissä tapahtuvia ihmisten huonosta käytöksestä johtuvia häiriöitä. Päivittäin julkisia paljon käyttävänä sanon että kampanjan lanseeraus on erittäin hyvä ja tervetullut asia. Huonosti käyttäytyvät ihmiset sabotoivat päivittäin tuhansien ihmisten työ- ja vapaa-ajan matkustamista. Kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa, bussissa tai metrossa matkustaminen ei ole kovin houkuttelevaa jatkuvan mekastamisen ja väkivallan uhan takia. Tämä rauhattomuus saa ihmiset käyttämään omia autoja jota kantakaupungissa asuvana ja autojen pakokaasut sekä pienhiukkaset kotini sisälle saavana en voi hyväksyä.

Koska asun lähes keskustassa, en juuri viikonloppu- ja yöliikennettä käytä, jossa todennäköisesti ongelmat ovat kaikkein pahimpia. Mutta kyllä sitä häiriötä toisilta kanssamatkustajilta saa myös päivällä. Huutamista, saarnaamista, kaiutin päällä puhelimeen puhumista ja musiikinkuuntelua. Tökkimistä, kysymyksiä puhelimen lainaamisesta tai muutaman kolikon antamisesta. Sisällä polttamista, lattialle syljeskelyä sekä jalkojen pitämistä vastakkaisilla penkeillä. Väkivaltaa.

Miksi tätä tapahtuu? Koska kanssamatkustajat sallivat tämän. Voisimme tietenkin palkata jokaiseen raitiovaunuun ja bussiin vartijan valvomaan mutta tämä tietäisi lippuhintojen korotusta. Mikäli kanssamatkustajat eivät olisi jäniksiä(tarkoittamatta nyt sitä perinteistä merkitystä julkisista kulkuvälineistä puhuttaessa), vaan uskaltaisivat ja viitsisivät puuttua häiriöön esimerkiksi sanomalla että tuo käytös ei kunnioita muita ihmisiä, vähenisivät häiriöt. Miksi näin ei toimita? Koska ihmiset pelkäävät. Kun sitä tietää, että huomautus huonosta käytöksestä voi johtaa väkivaltaan jota sivustakatsojat vain seuraavat, ei uskallusta löydy. Julkisissa, kuten muissakin paikoissa ja tilanteissa huonoa ja toisia epäkunnioittavaan käytökseen tulisi aina puuttua.

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ääliöt julkisessa liikenteessä

  1. Vintagella sanoo:

    Huomasin itsekin tämän uuden kampanjan julkisilla töihin kulkiessani. Hyvä juttu, toivottavasti se edes vähän tehoaa. Muistui samalla mieleen se aiempi etenkin metrossa mainostettu kampanja kännykkään kailottamisesta.

    Mä olen yksi niistä monista, jotka useimmiten valitsevat oman auton työmatkaliikenteeseen. Olen sitä aihetta muutamaan otteeseen blogissani käsitellyt. Mulla syynä ei ole niinkään julkisen liikenteen rauhattomuus, vaan yksinkertaisesti oman ajan arvostus. Työmatka-aikani on omalla autolla puoli tuntia, julkisilla vähintään 1h, pahimmillaan 1,5h. Ongelma on nimenomaan kulkeminen keskustassa raitiovaunuilla, bussi keskustaan kulkee lähes aina aikataulussa ja on kaikin puolin toimiva (ja rauhallinen).

    Mitä rauhattomuuteen tulee, niin raitiovaunuissa tapahtuvat ne mahdolliset häiriötilanteet, mun silloin tällöin työmatkaan käyttämällä linjalla etenkin aamuisin voimakkaasti alkoholilta tuoksuvien ja päihtyneiden henkilöiden johdosta. Joskin on sanottava, etten ole nähnyt näiden henkilöiden aiheuttavan mitään konflikteja ulkopuolisten kanssa. Se johtuu ehkä siitä, että muut matkustajat pysyttelevät heistä mahdollisimman kaukana…

  2. Dmitri sanoo:

    Tekisi mieli joskus puuttua, mutta kun en ole natiivi suomenkielinen, niin en uskalla tulla esille huonon kielen vuoksi. Ehdotatteko millä ilmaisulla voisi puuttua huonoon käytökseen loukamatta itse häirikköä. Näitä esimerkkeja tarvittaisiin noin 10, jottaa pystyisin valitseman tilanteen mukaan sopivin.

Jätä kommentti