Säästä liikuntaharrastuksissa

Liikunta pitää kropan ja mielen vireänä, mutta kukkaro ei aina kiitä harrastuksista. Silti kunnossa voi pysyä myös pienemmällä budjetilla. Ihan ykköskysymys kukkaroystävällisessä liikkumisessa on lajivalinta. On olemassa lajeja, joiden harrastamisen hinnassa ei vain ole ylärajaa. Ja lajeja, joiden varusteissa ei vain halua säästää, vai lähtisitkö sinä hyppämään laskuvarjolla, sukeltamaan tai kalliokiipeilemään epäilyttävän edullisilla Kiina-varusteilla?

Yksinkertaisinta ja aika ilmaista liikkumista on tietysti vain kävellä paikasta toiseen, se on kuitenkin aika tylsää pidemmän päälle ja jos reitillä on enemmän liikennevaloja ja vilkasta liikennettä, liikunnan teho laskee valoja odotellessa ja tiepölyn ja pakokaasujen nieleminen vie viimeisenkin liikunnan ilon.

Kuntoilumielessä kävelemisen ilmaisuus on aika näennäistä, jos ostoslistaan vielä tulee joka säälle omat erikoistossut, kuorivaatteita ja gore-texiä, saadaan jokaiseen säähän tietysti miellyttävät varusteet, mutta myös kunnon hintalappu. Toisaalta tekninen alusasu, lämmin välikerros ja kuorivaate on Suomen oloissa pätevä ulkoilusetti melkein 10 kuukautta vuodessa.

Kuntosalien jäsenyydet maksavat helposti vuodessa yhden lomamatkan verran. Se ei ole sietämätön kulu, jos oikeasti tulee käytyä salilla useampi kerta viikossa ympäri vuoden. Harmittavan usein salipuuskat ajoittuvat kesän alkuun ja vuoden vaihteen jälkeen, jolloin rantakunto ja uuden vuoden lupaukset pitää nopeasti lunastaa, mutta into hiipuu jo muutamassa viikossa. Silloin yhden käyntikerran hinta tulee jo huikeaksi, eikä hommassa ole muutenkaan juuri järkeä. Jos treenin vielä kruunaa joka kerta erikseen salin kassalta ostettava proteiinijuoma, niin summa senkun komistuu. Treenijuomat kannattaakin ostaa isoina jauhepusseina tavallisesta ruokakaupasta ja miksata juoma itse. Yllättävän moni ammattiurheilijakin käyttää palautusjuomana tavallista maitoa, joka on myös tosi kivan hintainen vaihtoehto.

 

Treenivaatteita löytää edullisesti ketjuliikkeistä, materiaalit ovat jokseenkin samoja, kuin kalliimpien merkkien vetimet, mutta hinta vain murto-osa. Treenivaatteet ovat myös loistavia aleostoksia, tyylit pysyvät vuosikausia samoina, joten tässä kohtaa todellista säästöä syntyy ketjuliikkeen alelaaria kaivelemalla. Monet vakavastikin treenaavaat vannovat tavallisten kumitossujen nimeen salitossuina, tähän kun hankkii moneen menoon soveltuvat ulkolenkkarit, pärjää jo pitkälle kaksilla tossuilla.

 

Jos kotona suinkin on tilaa, voi sinnekin rakentaa ihan toimivan kuntoilunurkan. Kuntopyörät ja stepperit ovat nettikirppisten vakiotavaraa, sieltä saa peruskuntoilulaitteita todella edullisesti. Kuntopyörällä, jumppa-alustalla ja kahvakuulalla pystyy tekemään jo todella monipuolista treeniä. Todella tarkka väsäilee omat painot täyttämällä erikokoisia juomapulloja vedellä tai hiekalla. Ideoita ja ohjelmia on netti pullollaan, iso osa jopa maksuttomia.

 

Joogaa ja pilatesta kannattaa niin ikään harrastaa kotilattialla, silloin kukaan ei ole korjaamassa liikkeitä, mutta hyvällä keskittymisellä ja vaikka perehtymällä lajiin muutamalla ohjatulla tunnilla, pääsee jo paremmin alkuun kotitreeneissä.

 

Kuntoilussa voi säästää, jos tuntee itsensä ja asettaa realistisen tavoitteen, silloin ei tule törsäiltyä kaikenlaisiin uutuuslajeihin ja varusteisiin, jotka pian keräävät pölyä kaapin pohjalla. Jos kotona yksin treenailu tuntuu ankealta, mikään ei estä kasaamasta ystäväporukkaa, joka voi vaikka kokoontua vuoron perään toistensa kotona ja tehdä treenit yhdessä. Yhdessä treenit tulee helpommin myös tehtyä, kun ei ole pokkaa jäädä pois tai perua.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti